Refinantarea poate fi o solutie foarte eficienta in anumite situatii, ajutandu-ne sa economisiim bani platind mai putin catre creditele actuale.
Ce este refinantarea?
Refinantarea face referire la obtinerea unui imprumut nou in ideea de a achita creditele mai vechi. Noul credit, prin refinantare, ar trebui sa vina cu dobanda mai mica, implicit o rata lunara mai mica sau cu scurtarea perioadei de rambursare.
Refinantare credit cu istoric negativ
Multe persoane cauta sa refinanteze credite vechi deoarece au ajuns in incapacitate de plata sau fiindca ratele sunt, efectiv, prea mari. Doar ca, avand istoric negativ, refinantarea se poate obtine destul de greu.
Daca in trecut s-a intarziat cu plata ratelor la anumite credite, acest lucru apare in Biroul de Credit si putem intampina probleme la obtinerea unui nou credit cu istoric negativ. Cu toate acestea, nu inseamna ca nu avem nici o sansa sa obtinem imprumutul.
Creditele cu istoric negativ pot fi refinantate daca venitul actual permite un grad de indatorare de maxim 40% in cazul noului credit. Altfel spus, daca avem un salariu mare putem obtine imprumutul. Se mai poate obtine refinantarea mai usor daca venim si cu un codebitor sau un girant.
Banci care refinanteaza credite restante
La fel ca si in cazul IFN-urilor, si bancile se iau dupa istoricul din Biroul de Credit si dupa datele prezente la ANAF atunci cand vine vorba de acordarea unui credit. Un istoric negativ ne dezavantajeaza clar, dar sanse de aprobare tot sunt.
Ce banci refinateaza credite ifn:
- Banca Transilvania
- CEC Bank
- Ferratum Bank
Aceste institutii ofera refinantare pentru credite cu istoric negativ atat timp cat ai venituri constante si scorul de credit nu este la minimul posibil.
Probleme cu adevarat reale cand vine vorba de acordarea unui credit le reprezinta:
- neachitarea creditelor din trecut,
- daca nu ai deloc venit
- te afli ini executare silita.
Cum functioneaza refinantarea?
Pentru a se putea face refinantarea, un agent al institutiei financiare analizeaza creditul/creditele actuale si dobanzile acestora si le compara cu situatia actuala din piata. Daca tu ai credite facute acum 4 ani, este posibil ca dobanzile sa iti fi fost nefavorabile, iar in momentul de fata sa poti beneficia de dobanzi mai bune.
Dupa analizarea situatiei tale, vei primi raspuns daca se poate face refinantarea si in ce conditii. De cele mai multe ori o refinantare vine cu avantaje.
Refinantare de la banci sau IFN-uri?
Refinantarea obtinuta de la banci vine cu dobanzi mai bune, clar! Este de preferat sa facem refinantarea de la bancile traditionale, doar ca sansele de aprobare sunt mai mici. In caz nu reusim la banci, atunci putem apela la o refinantare de la IFN-uri.